Menu Sluiten

Fietsen en corona

two man and woman riding bicycles on road

Corona en fietsen: welke adviezen zijn er nu zijn ten aanzien van het (race-) fietsen op de weg in coronatijd? Getriggerd door de ziekmeldingen vroeg ik me dit af. In mijn omgeving ligt een aantal bevriende fietsers in de lappenmand, of ze zijn positief getest. Hoewel zij beperkte klachten hebben, zoals koorts, hoesten en vermoeidheid, heeft het wel impact op hen en hun omgeving.

Tijdens mijn zoektocht ben ik verschillende websites langsgegaan. Hieronder een beknopte samenvatting. Als je meer informatie wilt hebben kijk dan op de betreffende website. Voor het gemak heb ik de link naar de websites onderstreept.

 • Rijksoverheid.nl
  Goed nieuws vanuit de Rijksoverheid. Er zijn geen beperkingen ten aanzien van het fietsen op de weg.
  ” Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. Er gelden voorwaarden, onder andere voor het dragen van mondkapjes en het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
  Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.
  Houd u aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.”
 • KNWU
  De KNWU gaat mee in de regels van de Rijksoverheid en heeft de adviezen omgezet naar de binnen- en buitenwedstrijden. Op hun website schrijven ze:
  Iedereen mag overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten, afhankelijk van de openingstijden van de betreffende sportlocatie. Wedstrijden zijn toegestaan. Zowel clubwedstrijden als landelijke wedstrijden.
  Er is geen beperking in groepsgrootte. Faciliteiten zoals kleedkamers, toiletten en douches mogen open.
  Men hoeft tijdens het sporten geen 1,5 meter afstand te houden. Voor en na de sportactiviteit houdt men wel minstens 1,5 meter afstand.
  Voor het fietsen op de weg gelden verder geen beperkingen. Dit verandert als je gebruik maakt van een binnenlocaties of bij wedstrijden. Kijk op de site voor de regels die de KNWU dan hanteert.
 • NTFU
  De NTFU wijkt niet af van de regels en de adviezen van de KNWU. Op hun website hebben ze een handige FAQ staan die doorlopend wordt geupdate. De NTFU heeft wel een extra advies over de 1,5m maatrgel:
  “1,5 meter afstand houden is niet verplicht als dat door de aard van de sport niet mogelijk is. Tijdens het fietsen hoef je dus onderling geen afstand te houden. Als iemand het toch wenselijk vindt, maak hier dan goede afspraken met elkaar over. Tot andere weggebruikers geldt wel de 1,5-meter-regel. Geef andere verkeersdeelnemers dus de ruimte. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.”
 • ANWB
  De ANWB heeft de maatregelen pragmatisch samengevat in een corona-etiquette. Hoe kunnen we recreatief toch verstandig op de fiets stappen. Benadrukt wordt hoe we toch op de fiets kunnen stappen (of wanneer juist niet), recreatief of voor de boodschappen, maar ook rekening met elkaar kunnen houden op het fietspad.

Mijn voorzichtige conclusie is dat er weer heel veel mogelijk is op de fiets, maar dat waakzaamheid nog geboden is. Fiets lekker samen als je geen klachten hebt, houdt rekening andere weggebruikers en probeer afstand te houden als het kan. Ik ben wel nieuwsgierig hoe jij omgaat met Corona en het fietsen. Laat gerust een reactie achter. Veel fietsplezier!

Ik vergeet mijn inspiratiebronnen helemaal: Sterkte en beterschap voor iedereen die ziek is! Dat we elkaar maar snel weer tegenkomen op de race- of duofiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.