Menu Sluiten

Waar moet je aan denken als je een fiets wilt kopen voor je woon-werkverkeer?

Groep mensen fietsend naar hun werk

Voor woon-werkverkeer wordt steeds vaker de fiets gepakt. De redenen hiervoor kunnen verschillende zijn: gezondheid, milieu, kosten, sportiviteit, file mijden etc. etc. Op het moment dat je overweegt om te gaan fietsen voor je woon-werkverkeer kom je voor een lastige keuze te staan: welke fiets kan ik het beste kopen?

ForenzendeFietser.nl is begonnen met een overzicht van fietsen die je kunt gebruiken voor woon-werkverkeer. Stukje bij beetje wordt het overzicht aangevuld en completer gemaakt. In korte blogposts houden we je op de hoogte van de laatste toevoegingen. In deze blogpost gaan we in op de vraag: Waar moet je aan denken als je een fiets wilt kopen voor woon-werkverkeer?

Het kiezen van de juiste fiets is niet eenvoudig en hangt van 3 factoren af: jezelf, de route en je werk.


Jezelf. Maak voor jezelf duidelijk waarom je straks op de fiets naar je werk gaat. Wees hierbij ook eerlijk over je eigen doorzettingsvermogen en sportiviteit. Besef je dat als je voor de eerste keer op de fiets stapt je waarschijnlijk een mentale kloof moet overwinnen: uit die vertrouwde bus, trein of auto en op de fiets. Denk hierbij na over de volgende vragen:

 • Hoe sportief ben je, of hoe sportief wil je de fietsrit maken? Wil je veel of weinig inspanning?
 • Wordt het een normale fietsrit of wil je tegelijkertijd aan je conditie werken?
 • Hoe snel wil je de afstand afleggen en kun je zo snel fietsen?
 • Wil je zelf trappen? Of wil je een beetje comfort en e-biken?

De route. Het hoeft denk ik geen uitleg dat de route mede bepaalt wat voor soort fiets je aanschaft. Op een vouwfiets een berg op dat gaat misschien wel, maar handig is het niet. Een vouwfiets is ook niet geschikt voor lange afstanden. Denk na over de volgende vragen:

 • Wat wordt de fietsroute van je huis naar het werk? Wordt het een kort ritje door de stad of een lange rit buiten de stad?
 • Wat is de afstand van je huis naar het werk?
 • En wat voor route wordt het? Over de weg? Door het veld? Bergen of vooral vlakke wegen?
 • Met welk weertype wil je fietsen? Door regen en wind? Alleen met mooi weer? Of het hele jaar door?

Je werk. Sommige werkgevers stimuleren het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. Het is in hun voordeel als ze fitte werknemers in dienst hebben, de filedruk afneemt en ze kunnen aantonen dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Kijk een op je werk naar de volgende zaken:

 • Is er een goede (bewaakte?) fietsenstalling aanwezig bij je werk? Of staat er eentje in de buurt?
 • Is er een kleedruimte op het werk? Kun je douchen of op een andere wijze jezelf opfrissen?
 • Zijn er fiscale regelingen van toepassing voor de aanschaf van een fiets? Of kun je een fiets leasen via je werkgever?
 • Heb je recht op een onkostenvergoeding voor woon-werkverkeer van je werkgever?

Zet dit rustig op een rijtje voordat je gaat kijken naar een fiets. Als je weet waar je naar op zoek bent is het veel makkelijker winkelen en fietsen beoordelen. Praat er ook over met je fietsenmaker. Heb je collega’s die al op de fiets naar het werk gaan? Vraag ze naar hun ervaringen en kijk waar zij tegenaan lopen bij hun dagelijkse forensenrit. Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen. Laat gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.