Menu Sluiten

Top 4 Tips voor Racefiets onderhoud

Elke dag naar je werk, door weer en wind, vergt veel van je fiets. Door je fiets te onderhouden kun je als fietsende forens voorkomen dat je onnodig veel geld kwijt bent aan je fiets onderhoud. In een video van GCN worden tips gegeven voor het onderhoud aan je racefiets. In dit artikel mijn persoonlijke top 4.


1.Hou je fiets schoon. De bewegende delen van je racefiets slijten sneller als ze onder het zand, modder of zelfs pekel zitten. Hou je fiets dus schoon. Doe je dat niet dan zul je zaken als je ketting en tandwielen eerder moeten vervangen.

In de winterperiode wordt mijn racefiets viezer dan in de zomer. Door het natte weer blijft er meer zand en ander vuil aan de racefiets plakken. Op één of andere manier staat het ook wel stoer. Doordeweeks spoel ik het zand van mijn fiets af met de tuinslang. Als het echt te erg wordt. Ik kijk dan vooral of er zand op de remmen, derailleurs of ketting zit.
Na de douche met de tuinslang droog ik hem af en zet hem in de schuur. Een beetje olie op de ketting en tandwielen en zo staat hij weer klaar voor de volgende dag.
In het weekend krijgt de racefiets een uitgebreidere onderhoudsbeurt. De ketting wordt grondig gereinigd in de terpentine en vervolgens in olie gezet. Ook worden de tandwielen goed schoongemaakt, worden de velgen grondig gereinigd en als het nodig is worden de remblokken vervangen.


2.Was je fiets niet te vaak. Vergeet niet dat bewegende delen ook smeermiddelen nodig hebben. Te vaak wassen kan een aanslag zijn op de bescherming van je fiets. Een hogedrukspuit is bijvoorbeeld handig om vuil weg te spuiten, maar je spuit ook het vet uit je lagers. Wees dus voorzichtig met te veel en te hard afspuiten. En smeer je lagers regelmatig.


3.De fietsende forens smeert zijn ketting graag in, maar gebruik het juiste smeermiddel voor je ketting. Het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld Wet lube te gebruiken bij droog weer en dry lube gebruiken in de regen. Dry lube gebruikt, of bijvoorbeeld kettingspray met siliconen en je rijdt in de regen dan is de kans groot dat de dit gewoon wegspoelt met de regen. Je smeermiddel is weg, je ketting kraakt en slijt.

De Forenzende Fietser gebruikt graag kettingolie met teflon van de Decathlon. Het smeert geweldig en is bij elk weertype te gebruiken. Bij regen wordt de ketting bij thuiskomt weer gesmeerd en zo is de fiets weer klaar voor de rit.


4.Gebruik een zomerfiets in de zomer, en een winterfiets in de winter. Een winterfiets of een gravelbike heeft meestal spatborden, dikkere banden en is beter bestand tegen slechter weer. Je zomerfiets heeft al die extra’s natuurlijk niet. De forenzende fietser beschikt nog niet over een zomer en winterfiets. Een Specialized Diverge staat wel op de wensenlijst om uit te proberen…….


De Forenzende fietser gebruikt voor onderhoud:

Decathlon Kettingolie – Voor het smeren van de ketting, werkt geweldig! Fietsolie voor elk weertype met teflon.
Action Dunlop Multispray – om de tandwielen achter te reinigen, en voor het smeren van bewegende delen.
Action schilderhandschoenen – om mijn handen schoon te houden gebruik ik deze handschoenen van de Action. Ik heb ook een paar in m’n zadeltas zitten voor pech onderweg. De € 0.60 investering waard!


2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.