Menu Sluiten

Bagage op je racefiets: fietsrugzak

Als forenzende fietser moet ik regelmatig spullen meenemen naar het werk, en weer terug. Denk aan kleding, douchespullen etc… Elke dag ga ik in mijn wieleroutfit naar het werk, ik douche me en kleed me om in mijn werkkleding. Dan kan mijn werkdag beginnen. Overhemden, broeken, sokken en ondergoed is het minimale dat ik elke week heen-en-weer fiets, maar ook shampoo, douchegel en bijvoorbeeld een weekvoorraad Sultanas.

De grote vraag is: hoe krijg ik elke keer al mijn spullen mee op mijn racefiets? In een reeks artikelen ga ik op zoek naar oplossingen.

De goede oude rugzak is natuurlijk het eerste alternatief waar je aan denkt. Met twee hengsels en een ‘riem’ om je buik. Een rugtas is natuurlijk niet alleen geschikt voor woon-werkverkeer, hij is ook handig voor extra bagage op tourritten. Ze komen in allerlei soorten en maten.

Voordelen van een rugtas

Een rugtas is eenvoudig om te doen. Voor elk budget is er een rugtas beschikbaar. Het gewicht zit op je rug. Het zwaartepunt op je fiets wordt hierdoor niet verlegd. Sommige modellen hebben ook ruimte voor een ingebouwd of los drinkreservoir. Let ook op of je een waterdichte fietsrugzak wilt hebben. Fietsrugzakken kun je zo groot en zo klein kopen als je nodig hebt.

Nadelen van een rugtas

Onder je rugtas ventileert het niet, of een stuk minder. Er kan een zweetplek ontstaan. De wat duurdere merken vangen dit op door speciale ventilatiestukken te gebruiken.
Ventilatie in de kleding kan verstoord worden doordat de rugtas in de weg zit voor belangrijke ventilatieopeningen in je kleding. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatieopeningen in je regenjasje.
Als er veel wind staat dan is een grote rugtas natuurlijk niet aerodynamisch.

Fietsrugtassen kun je kopen bij

  • https://www.12gobiking.nl/accessoires/tassen-manden/rugzakken
  • https://www.bergfreunde.nl/fietsrugzakken/
  • https://www.futurumshop.nl/fietsaccessoires/fietsrugzakken
  • https://www.mantel.com/fietsrugzakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.