Menu Sluiten

2020 Overzicht van Fietsen voor Woon-werkverkeer

Voor woon-werkverkeer wordt steeds vaker de fiets gepakt. De redenen hiervoor kunnen verschillende zijn: gezondheid, milieu, kosten, sportiviteit, file mijden etc. etc. Op het moment dat je overweegt om te gaan fietsen voor je woon-werkverkeer kom je voor een lastige keuze te staan: welke fiets kan ik het beste kopen? ForenzendeFietser.nl helpt je een stuk op weg met een handig overzicht van de soorten fietsen, waarvoor je ze kunt gebruiken en wat de laatste modellen zijn in 2020.

Deze pagina is al gepubliceerd maar is nog in bewerking. Informatie wordt per soort fiets aangevuld. Dit kun je herkennen aan de volgende tekst: [In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]. Er is gekozen voor publicatie zodat je al kunt meedenken met de teksten die hier staan. Als het artikel wordt aangepast zullen we dit kenbaar maken met een kort blogberichtje en via Twitter.

Waar moet je aan denken als je een fiets wilt kopen?

Het kiezen van de juiste fiets is niet eenvoudig en hangt van 3 factoren af: jezelf, de route en je werk.


Jezelf. Maak voor jezelf duidelijk waarom je straks op de fiets naar je werk gaat. Wees hierbij ook eerlijk over je eigen doorzettingsvermogen en sportiviteit. Besef je dat als je voor de eerste keer op de fiets stapt je waarschijnlijk een mentale kloof moet overwinnen: uit die vertrouwde bus, trein of auto en op de fiets. Denk hierbij na over de volgende vragen:

 • Hoe sportief ben je, of hoe sportief wil je de fietsrit maken? Wil je veel of weinig inspanning?
 • Wordt het een normale fietsrit of wil je tegelijkertijd aan je conditie werken?
 • Hoe snel wil je de afstand afleggen en kun je zo snel fietsen?
 • Wil je zelf trappen? Of wil je een beetje comfort en e-biken?

De route. Het hoeft denk ik geen uitleg dat de route mede bepaalt wat voor soort fiets je aanschaft. Op een vouwfiets een berg op dat gaat misschien wel, maar handig is het niet. Een vouwfiets is ook niet geschikt voor lange afstanden. Denk na over de volgende vragen:

 • Wat wordt de fietsroute van je huis naar het werk? Wordt het een kort ritje door de stad of een lange rit buiten de stad?
 • Wat is de afstand van je huis naar het werk?
 • En wat voor route wordt het? Over de weg? Door het veld? Bergen of vooral vlakke wegen?
 • Met welk weertype wil je fietsen? Door regen en wind? Alleen met mooi weer? Of het hele jaar door?

Je werk. Sommige werkgevers stimuleren het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. Het is in hun voordeel als ze fitte werknemers in dienst hebben, de filedruk afneemt en ze kunnen aantonen dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Kijk een op je werk naar de volgende zaken:

 • Is er een goede (bewaakte?) fietsenstalling aanwezig bij je werk? Of staat er eentje in de buurt?
 • Is er een kleedruimte op het werk? Kun je douchen of op een andere wijze jezelf opfrissen?
 • Zijn er fiscale regelingen van toepassing voor de aanschaf van een fiets? Of kun je een fiets leasen via je werkgever?
 • Heb je recht op een onkostenvergoeding voor woon-werkverkeer van je werkgever?

Soorten fietsen voor woon-werkverkeer

De keuze in fietsen is enorm. Je kunt ze kopen in alle soorten en maten. Het beste is om een fiets te selecteren afhankelijk van het soort rit dat je wilt maken voor je woon-werkverkeer. ForenzendeFietser.nl heeft de fietsen onderverdeeld in een aantal soorten. Hierbij hebben we met een schuin oog gekeken naar een artikel op BikeRadar.

Op ForenzendeFietser.nl hebben we de fietsen voor woon-werkverkeer onderverdeeld in de volgende soorten: vouwfietsen, stadsfietsen, hybride of toerfietsen, elektrische fietsen, racefietsen, gravelbikes, mountainbikes, en (speed) pedelecs.

Per soort fiets zullen we een beknopte beschrijving geven en proberen we je te informeren hoe de soort fiets het beste gebruikt kan worden. Van elk soort fiets zullen we een aantal merken noemen en naar de actuele modellen verwijzen.

Vouwfietsen

Een vouwfiets – in Vlaanderen ook wel plooifiets genoemd – is een fiets die ingeklapt (“opgevouwen”) of ingeschoven kan worden tot een kleiner formaat. In sommige gevallen wordt het formaat verkleind door het frame te scheiden in verschillende delen; men spreekt dan over een deelfiets. Bron: Wikipedia.

Gebruik vouwfiets

Een vouwfiets is het beste te gebruiken voor de korte ritten van bijvoorbeeld het station naar je werkplek. Of de laatste (paar) kilometer van de parkeerplaats naar kantoor.

Kenmerkend voor vouwfietsen is dat ze vaak kleine wielen hebben. Hierdoor moet je meer trappen om dezelfde afstand af te leggen. Een vouwfiets is hierdoor geen kilometervreter. Al worden ze met de jaren steeds beter. Vouwfietsen zijn er nu ook elektrisch.

Bekende merken vouwfietsen

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Stadsfietsen

Een stadsfiets of citybike is een comfortabele fiets die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals naar school, het werk en naar winkels. Het nadeel is wel dat de stadsfiets relatief zwaar is, vaak meer dan 18 kg. Dit komt door het stalen frame. Daarentegen zijn de afstanden klein, vaak minder dan 5 km, en komt daarbij dat er in Nederland weinig hoogteverschil is, zodat het extra gewicht van de stadsfiets eigenlijk geen rol speelt.

Het ontwerp van de stadsfiets is simpel: geen versnelling en een terugtraprem. Hierdoor wordt de kans verkleind dat een onderdeel kapot en is de stadsfiets bijna altijd direct te gebruiken. De gesloten kettingkast zorgt ervoor dat de ketting schoon blijft, dus bijna geen onderhoud nodig heeft. Er zijn ook luxere uitvoeringen van de stadsfiets met handremmen en een naafversnelling. Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Hybride of Toerfietsen

Een toerfiets of trekkingfiets is een fiets die speciaal ontworpen of aangepast is om fietsvakanties te maken. Het belangrijkste verschil tussen een toerfiets en een gewone stadsfiets of racefiets is dat er meer bagage kan worden meegedragen. Andere veelvoorkomende verschillen zijn bijvoorbeeld een steviger frame, extra versnellingen en meerdere bidonhouders. Sommige fietsen hierin worden ook wel een randonneur genoemd, een verwijzing naar een bepaalde langeafstandsfietser: de randonneur. Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Elektrische fietsen

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel e-bike (Engels, spreek uit als: ie-baaik) en komt van electric bike. Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Racefietsen

Een racefiets/wielrenfiets (ook vaak koersfiets in het Zuid-Nederlands) is een fiets die is geoptimaliseerd voor gebruik in wielerwedstrijden. Twee zaken zijn hierbij van belang: de luchtweerstand en het gewicht. Beide worden zo laag mogelijk gemaakt, voor zover dat binnen de reglementen mogelijk is. Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Doortrappers of Singlespeed fietsen

Een doortrapper, ook wel dory of fixed gear of fixie genoemd, is een fiets waarbij het wiel aangedreven wordt zonder tussenliggende vrijloop. Bij doortrappers is het achterste kettingwiel (of kransje) vast verbonden met de naaf van het achterwiel. Beide hebben gewoonlijk een schroefdraad. Een sluitring voorkomt dat het kransje los komt als de fietser de cranks blokkeert om te remmen. Door het vaste verzet kan een doortrapper achteruit fietsen en stil staan (surplacen). Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Gravelbikes

Een Gravel Bike is een variant op de racefiets, speciaal gemaakt voor erg uiteenlopend terrein. De frames zijn robuuster en je kunt er veel bredere banden op monteren. Daardoor kun je met een gravel bike echt alle soorten ondergrond aan. Van asfalt tot lange zandweggetjes, gravel-paden tot MTB trials kunnen gereden worden met een gravelbike. Een gravel bike is dus erg veelzijdig en bijna op ieder terrein inzetbaar. Bron: Mantel.com.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Mountainbikes

Een mountainbike of terreinfiets (letterlijk ‘bergfiets’), ook wel MTB of ATB (All Terrain Bicycle) genoemd, is een fiets gemaakt om offroad te rijden, op onverharde wegen of paden. Dit wordt mountainbiken genoemd.
Mountainbikes hebben dikke banden met profiel voor comfort en extra grip. Vering, zowel voor als achter, is sinds medio jaren negentig in gebruik en sinds enkele jaren voldoende uitontwikkeld. Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

(Speed) Pedelecs

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets die werkt in combinatie met spierkracht, en dus alleen ondersteuning geeft, heet officieel in Nederland fiets met trapondersteuning. Zo’n fiets wordt ook wel pedelec genoemd (samentrekking van de Engelse woorden pedal en electric). Bron: Wikipedia.

[In bewerking: dit wordt nog verder aangevuld.]

Handige Tips

 • Als je op het punt staat om voor het eerst een fiets voor je woon-werkverkeer te kopen laat je dan goed informeren. Bijvoorbeeld door je plaatselijke fietsenmaker. Loop langs bij meerdere winkels en laat je goed informeren.
 • Kijk goed rond waar je je fiets koopt. Je kunt een hoop geld besparen door goed rond te kijken. Vergeet niet om bij je plaatselijke fietsenhandel langs te gaan. Naast goede aanbiedingen bieden zij vaak ook goede service.
 • Heb je een beperkt budget, of weet je niet zeker of dagelijks naar je werk fietsen iets voor jou is? Koop dan een tweedehandsfiets om het uit te proberen. Let wel goed op dat de fiets technisch in orde is bij de aanschaf. Naast Marktplaats hebben de fietsenmakers ook een voorraad van tweedehands fietsen staan.